flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набрали чинності зміни до Закону про судоустрій

01 грудня 2017, 09:23

29 листопада набрали чинності зміни, внесені до «Законом № 2147-VIII про процесуальні кодекси.

Допускається у випадках реорганізації, ліквідації або припинення роботи суду переведення судді до іншого суду того ж чи нижчого рівня без конкурсу. Без конкурсу можуть переводити і працівників апарату суду - у випадках переведення держслужбовців відповідно до законодавства про державну службу.

Змінено формулювання однієї з підстав, за якою суддю можна притягнути до дисциплінарній відповідальності в порядку дисциплінарного провадження: умисне або внаслідок грубої недбалості допущеної суддею, який брав участь у прийнятті судового рішення, порушення прав людини і основних свобод чи інше грубе порушення закону, що призвело до істотних негативних наслідків.

Передбачено, що Рада суддів України є найвищим органом суддівського самоврядування і діє як виконавчий орган з'їзду суддів України (згідно з попередньою редакцією Рада вважалася найвищим органом самоврядування в період між з'їздами суддів України). Рада організовує виконання рішень з'їзду суддів України та контроль за їх виконанням, а також вирішує питання про скликання з'їзду.

ДСА продовжить забезпечувати ведення Єдиного реєстру судових рішень, але з її повноважень виключено ведення Реєстру електронних адрес органів державної влади, їх посадових і службових осіб; забезпечення функціонування системи відеоконференц-зв'зку. У той же час, ДСА повинна буде затвердити загальний класифікатор спеціалізацій суддів та категорій справ і забезпечити функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Тимчасове положення про апарат новоствореного суду затверджується тимчасово виконуючим обов'язки керівника апарату цього суду. Тимчасова структура і тимчасова штатна чисельність апарату новоствореного суду затверджується тимчасово виконуючим обов'язки керівника апарату цього суду за погодженням із головою ДСА.

Зміни внесено і до розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про судоустрій. По-перше, продовжено до 30 вересня 2017 року строк створення Верховного Суду і призначення суддів (первинний 6-місячний строк закінчився у березні 2016 року).

Тимчасово виконуючий обов'язки керівника апарату Верховного Суду затверджує тимчасову структуру, тимчасову чисельність апарату Верховного Суду і призначає на посади працівників апарату Верховного Суду у кількості, необхідній для забезпечення початку роботи суду.

Кандидатам на посаду судді, які були зараховані до резерву та включені до рейтингового списку, у випадку якщо закінчення трирічного строку припало на період 90 днів після набрання чинності Законом про судоустрій (30 вересня 2016 року), дозволили взяти участь у відборі на посаду судді без складання відбіркового іспиту та проходження спеціальної підготовки. Такі кандидати повторно складають кваліфікаційний іспит і беруть участь в конкурсі на заняття посади судді відповідно до результатів такого іспиту.

Протягом 12 місяців від 30 вересня 2016 року ВККС повинна була забезпечити початок функціонування автоматизованої системи формування і ведення суддівських досьє (досьє кандидатів на посаду судді).

Також сьогодні набрали чинності зміни до Закону Про Вищу раду правосуддя.

Нагадаємо, Закон № 2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів, прийнятий 3 жовтня, було офіційно опубліковано 28 листопада. Закон набирає чинності з дня початку роботи Верховного Суду, визначеного рішенням його Пленуму. Пленум повинен зібратися 30 листопада. Новий Верховний Суд орієнтовно почне роботу 15 грудня 2017 року.

на основі матеріалів ЛІГА: ЗАКОН