flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набув чинності Закон про екстрадицію правопорушників

15 листопада 2018, 15:59

4 листопада 2018 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку з ратифікацією Третього додаткового протоколу та Четвертого додаткового протоколу до Європейської конвенції про видачу правопорушників», опублікований 3 листопада. 

Документ імплементує в законодавство України положення Третього та Четвертого додаткових протоколів до Європейської конвенції про видачу правопорушників. 

Законом надано право особі просити про застосування щодо неї спрощеного порядку видачі одразу ж після затримання у зв’язку з перебуванням у міжнародному розшуку, не очікуючи надходження формального запиту про екстрадицію. 

Законом скорочено строки перебування такої особи під вартою на території України з метою її екстрадиції іншій державі та виведено практику застосування екстрадиції на сучасний європейський рівень. 

При цьому передбачено, що спрощений порядок видачі не застосовується у разі притягнення особи до кримінальної відповідальності чи відбування покарання на території України, якщо є підстави вважати, що видача може суперечити інтересам захисту національної безпеки України або що розшукувана особа є громадянином України. 

Джерело: Українське право